Gadget Shop

Kütyük Kínából

Olasz kávézó a konyhádban? BlitzWolf kávéfőző teszt

2021. március 23. 16:17 - annyi amennyi

Igazi karos kávéfőző 20 bar nyomással és tejhabosítóval olcsón, lengyel raktárból

blitzwolf-bw-cmm2-14.jpg


NÉZD MEG A KÁVÉFŐZŐRŐL KÉSZÜLT YOUTUBE BEMUTATÓNKAT, ÉS IRATKOZZ FEL A CSATORNÁNKRA, ROBOTPORSZÍVÓT NYERHETSZ! (KATT IDE A SZÖVEGRE!)

.

 

BEVEZETŐ

 

Lassan 40 éve műszaki pályán mozgok, 21 éve írok cikkeket mindenféle kütyüről, de ebbe a kávéfőzőbe beletört a bicskám.

Szerettem volna alapos, a témát jól körül járó írást készíteni, de rájöttem, ehhez nem lesz elég, ha utána olvasok, ezt a szakmát, mármint a kávékészítést művelni kell ahhoz, hogy igazán jól végezzük.

blitzwolf-bw-cmm2-9.jpg

Szóval, őszintén megmondom, fel kellett adnom a tervem, hogy a kávéfőzésről írjak, így ez a cikk csupán egy kávéfőzőről fog szólni, egy olyan ember „tollából”, aki tudja milyen a jó kávé, értékeli a jó kávét, de hogy mitől is lesz jó, azt maximum sejti.

Vagyis, ezt a cikket egy amatőr írja, remélhetőleg leginkább amatőröknek, egy olyan kávéfőzőről, amivel presszó minőségű eszpresszót lehet otthon is főzni, mindenféle tudás nélkül.


 

CSOMAGOLÁS, TARTOZÉKOK

A Blitzwolfot évekkel ezelőtt, mint fülhallgatók és kisebb hangszórók gyártóját ismertük meg. Az eltelt időben azonban a portfólió egy csöppet bővült. Érkeztek a gamer cuccok, a soundbarok, a székek, az órák, a kamerák, és idén megérkeztek a háztartási gépek is.

blitzwolf-bw-cmm2-1.jpg

Elég sok Blitzwolf cucc járt már nálam, sok minden saját használatra jött, volt, amit tesztre kaptam, de egy dolgot mindegyikről elmondhatok, az árukhoz képest szuper minőségűek voltak.

blitzwolf-bw-cmm2-4.jpg

Emiatt mertem megvásárolni ezt a kávéfőzőt is, amit a régi, karos, ámde kotyogós rendszerű gépem lecserélésére szántam.

blitzwolf-bw-cmm2-7.jpg

A gép doboza a szokásos zöld-fehér Blitzwolf színeket kapta. Belül a kávégép mellett viszonylag kevés tartozék vár minket. Egy leírás (magyar nyelv nincs, de annyira nem is kell), egy adagolókanál, egy szűrő mellékelve, egy karban. Más nincs.

A víztartály, a csepptálca már a gépben vár minket.


 

BEÜZEMELÉS, HASZNÁLAT

 

Első lépésben szedjük le mindenhonnan a nylont, és a különböző alkatrészeket a szállítás alatt rögzítő ragasztószalagokat. Ha ezzel megvagyunk, akkor természetesen illik a gépet átmosni. Én elmostam minden kivehető darabot, a víztartályt különösen, utána pedig lefőztem néhány adag kávét.

blitzwolf-bw-cmm2-8.jpg

Ezután jött az első presszókávé, amit meg is ittam!

A gép használata nem igényel műszaki vénát. A víztartályon látjuk mennyi a maximum, amit beletölthetünk, ha ez meg van, akkor mehet a tartály a gép hátuljára.

A gép tud egy vagy két adag kávét főzni, ezekhez külön szűrőt kapunk, így nem kell a kávét méricskélni. Egy kanál egy adag, pont ennyi fér az egyadagos szűrőbe, a kétadagosba meg a duplája.

A kart a szűrővel elsőre kicsit nehezen lehet a helyére fordítani, de ez idővel könnyebb lesz, nem kell tőle megijedni. Megjegyzem, találkoztam már olyan főzővel, ami bejáratás után is nagyobb izomerőt igényelt.

blitzwolf-bw-cmm2-10.jpg

A gép kijelzőjén találunk egy numerikus részt, és találunk öt gombot. Ezek érintésérzékenyek, szóval nem kell őket erővel nyomni.

A középső gombbal tudjuk bekapcsolni. A bekapcsolás után várnunk kell, amíg a gombok fénye villogásból folyamatosra vált, ez jelzi, hogy a gép felmelegedett, készülhet a kávé.

Az első gombbal egy- a másodikkal két adag kávé főzhető. A bekapcsoló túloldalán a negyedik gombbal manuálisan tudjuk indítani a fizet, és manuálisan tudjuk leállítani is, szóval ezzel hosszú kávét készíthetünk. Az ötödik gomb a gőzölés, habosítás.

blitzwolf-bw-cmm2-11.jpg

Ez utóbbi természetesen a tejes kávéitalokhoz kell majd, mint például a cappuccino. Ennél is van felmelegedési idő, szóval, ha használni akarjuk, akkor a megnyomás után itt is várnunk kell, míg a fény villogóból folyamatossá válik.

blitzwolf-bw-cmm2-12.jpg

A fejezet végére egy fontos dolog!

A gépen programozható az egy- és két adag főzése esetén a víz mennyisége. Bekapcsolás után a gombot nyomva kell tartani, egy idő után villogni kezd. Egy nyomásra elindul a kávé, a másodikra megáll. A két nyomás között eltelt idő lesz az, amit ettől kezdve minden főzésnél használni fog a kávéfőző. Ez természetesen később megváltoztatható a leírt módszerrel.


 

TAPASZTALATOK

 

Itt kéne elmagyaráznom, hogy mitől lesz jó egy kávéfőző, de ebbe nem fogok belemenni. Rá kellett jönnöm, hogy a kávéfőzés nagyjából olyan, mint a borkészítés, a pálinkafőzés. Nagyon sokan értenek hozzá, és viszonylag sokan már-már fanatikus precizitással űzik a mesterséget.

Az említett három ital elkészítéséhez (legalábbis, ha jól szeretnénk csinálni) kell sok-sok tapasztalat, de amíg bort vagy pálinkát ritkán főzünk a nyolcadik emeleti panelben, kávéfőzője mindenkinek van otthon. Már csak emiatt sem árt egy olyan gép, amivel nem barna színű vizet, hanem presszókávét tudunk készíteni, még úgy is, hogy előtte nem végzünk el egy barista képzést.

Megértem őket, ez már nem is hobbi, hanem szinte művészet.

blitzwolf-bw-cmm2-17.jpg

Én azonban nem tartozom ezek közé az emberek közé. Nem különösebben érdekel a kávé lúgosításának kémiája, bőven elég, ha tudom, hogy a forróvíz kell hozzá. Nem érdekel, hogy pontosan milyen nyomáson lesz a legjobb a kávé, elég, ha azt tudom, hogy az 1 bar körüli kotyogósokkal nagyon odafigyelve lehet értékelhetőt készíteni.

Azt is tudom, hogy a nagy presszógépek 8-9 báron működnek, és azt is, hogy az otthoni használatra szánt, de már jobb masinák 15 bart tudnak. Sőt, felfedeztem azt is, hogy a drágább kategóriánál már előfordul 20 bar nyomás is.

blitzwolf-bw-cmm2-16.jpg

Erre a Facebook csoportunkban azt írta valaki, hogy nem csak felesleges ekkora nyomás, hanem rossz is, mert szétnyomja a kávépogácsát. Ezzel sem vitatkozom.

A jó presszókávé egyik ismérve a crema, vagyis a kemény hab. Ahogy olvasom ez sem mindegy milyen. Mármint van, amikor van hab, de az nem crema, csak a nyomásfokozós kosár miatt keletkezik. Nem ellenkezem ezzel sem, fogalmam sincs így van-e.

blitzwolf-bw-cmm2-5.jpg

Ahogy viszont a bevezetőben írtam, egy dolgot mindenképpen tudok, hogy a kávé, amit iszom jó vagy sem. Vagy inkább mondom úgy, ízlik vagy sem.

Nos, a Blitzwolf masinája a papírforma szerint jó kell, hogy legyen. Az 1100 wattos teljesítmény, és a 20 bar nyomás két olyan adat, ami a drágább kategóriába helyezi a gépet. De, (és ezt elhiszem a hozzáértőknek) ez még nem jelenti azt, hogy a gép tényleg jó, és tényleg jó kávét lehet vele főzni.

blitzwolf-bw-cmm2-6.jpg

Szóval annak eldöntésére, hogy a gép jó vagy rossz egy mód van, mint a pudingra, ki kell próbálni!

Nos, természetesen kipróbáltam! Az eredmény nem lepett meg, reménykedtem benne, hogy jó lesz. Az lett!

blitzwolf-bw-cmm2-15.jpg

Néha, a kotyogósommal is tudtam egészen jó ízű kávét főzni, de azt hiszem ez a legtöbb, amit elmondhatok arról a barna folyadékról, ami kijött belőle. A Blitzwolf masinája viszont kávét készít, igazi presszókávét, olyat, mint amit kávézókban, jobb helyen iszom. Krémes állagú, zamatos, ízletes ital, amin ott a kemény hab, amiről fogalmam sincs, hogy crema vagy sem, csak azt tudom, hogy érzésre nem nagyon lehet jobb.

blitzwolf-bw-cmm2-3.jpg

Sok helyen, sok országban ittam már kávét. Aki jár Olaszországban, az tudja, hogy szinte bárhova beülhetünk, a presszókávé az presszókávé lesz, a latte az latte, a cappuccino az pedig cappuccino, pont olyan, amilyennek lenni kell. Olaszországban a kávézás szinte csalódásmentes műfaj.

Nos, most már nem csak Olaszországban az, hanem a konyhámban is.

blitzwolf-bw-cmm2-2.jpg

A fent említett három, általam gyakrabban fogyasztott italt kipróbáltam, számomra kifogástalan lett mind. Biztos van, aki bele tudna kötni ezekbe is, de a kávéfőzés már csak ilyen.

Az biztos, hogy számomra a Blitzwolf gépe jó választásnak tűnik, hiszen mindenféle komolyabb hozzáértés nélkül vagyok képes olyan kávét készíteni, amihez már illik leülni, elszürcsölgetni, kiélvezni minden kortyot.

blitzwolf-bw-cmm2-13.jpg

A Blitzwolf gépe szerencsére nem drága, legalábbis az itthon kapható hasonló képességű masinák között. Kuponnal már 30 ezer forint alatt megkaphatjuk, ráadásul lengyel raktárból tudjuk megrendelni, így se vám, se áfa, és a szállítás ideje sem annyi, mintha Kínából vásárolnánk.

Ha kíváncsi vagy, hogy néz ki élőben a kávéfőzés a géppel, akkor a cikk elején található videós bemutatót is nézd meg!

Ha megtetszett a gép, akkor a vásárláshoz használd a BGHU0380 kuponkódot az alábbi hivatkozásra kattintva 27 ezer forintért veheted, viheted:

BLITZWOLF BW-CMM2 PRESSZÓKÁVÉFŐZŐ

 


 

ZÁRSZÓ

 

A végére ismét a szokásos dolgok! Ha szeretnél olcsón vásárolni, akkor csatlakozz Facebook csoportunkhoz, mert olyan kupon nincs, amit nem találunk meg!

KÍNÁBÓL VÁSÁRLÓK FACEBOOK CSOPORTJA

 

YouTube csatornánkon rengeteg videós teszttel, élő adással várunk, ráadásul, most robotporszívót nyerhetsz. Iratkozz fel!

HOC TV YOUTUBE CSATORNA

 

 

 

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gadgetshop.blog.hu/api/trackback/id/tr3516475168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csak remélni merem, hogy nem bolti őrölt kávéval próbáltad ki! :-o A cikkben jó lett volna szót ejteni a darálóról is, mert az nincs ebben a gépben, és legalább ilyen fontos komponens, mint a főző. A 20 bar nyomást kicsit túlzónak érzem, jó ha tudhat 10-et, de ebben a kategóriában ez majdnem mindegy.

A 20 bar-nál összenyomódó pogácsát nem értem. A víz átmegy a pogácsán...
@Sákif za morro?: De, bolti kávéval próbáltam ki, azóta is azzal használom. Mondjuk nem a legolcsóbb kategóriával. Nem említettem az örlőt, de a cikkből talán lejött, hogy nem véletlenül. Nem akarok ilyen mélységben foglalkozni a témával, egyszerűen csak szeretném, ha a bolti, drágább őrült kávéból élvezhető minőségű eszpresszó készüljön. Az meg meg van, legalábbis a régi főzőmhöz képest mindenképpen.

A 20 bar és a pogácsa kapcsolatában nem tudok mit mondani, én sem értem, a Facebook csoportunkban említette meg valaki, hogy szerinte a 20 bar túl sok, mert szétcsapja a pogácsát. Vagy szétnyomja, vagy a fene tudja mit tesz vele.
Bolti darált kávéból akkor van esélyed jó kávét főzni, ha nem állt sokat se a boltban, se nálad, és felbontás után nagyon hamar elhasználod.

Amit én hiányolok: a masina hogy szerepel egy hasonló kategóriájú ismertebb márkával (DeLonghi, Saeco) való összehasonlításban? Olcsóbb? Melyik anyaga tűnik minőséginek (megfogva, a műanyag alkatrészeknél van-e olyan érzésed, hogy tejfölöspohár vékonyságú, holnap eltörik)? (Ha tud 10 bart, nem túl durva a szűrője, és nem olyan hitvány az anyaga, hogy bármi kioldódjon belőle, akkor eleinte a kávé kb. egyforma lesz, a tartósságban tudok nagy különbséget elképzelni).
Ideális esetben a gépen van egy nyomásmérő és nem baj ha van egy OPV (túlnyomást elengedó) szelep is. Azt, hogy a pogácsán mekkora nyomás keletkezik (ha van belőle elég), alapvetően a barista állítja be az őrlési finomsággal és a tamperelési nyomással. Ha jól csinálta és jó a főző is, akkor ~20-30 másodperc alatt 25-40 ml kávé fog lefolyni a csészébe, miközben a nyomás annak felépülése után 9-11 bar nyomáson állandósul. A nyomás természetesen a gép paramétereitől is függ, az OPV segít abban az esetben, ha a gép szivattyúja túl nagy nyomással és/vagy túl sok vizet szállít.

Nyilván az egyszerűbb kávégépek gyártói megpróbálják minél olcsóbban csinálni olyan gépeket, amelyik a rendes eszpresszóra lehető legjobban hasonlító kávét készít (vagy legalább szépen csillog). Ennek egyik közkedvelt eszköze a nyomásfokozós kar, amelynek a segítségével a bolti darálású (nem eszpresszónak való) kávéra is lehet egy crema-utánzó habot varázsolni, ill. annak köszönhetően, hogy a túl durva őrlés miatt a vízzel szemben alig ellenálló kávépogácsa helyett a rugójával ellenállást fejt ki, a meleg vizet tovább bent tartja a pogácsában, így tényszerűen több mindenre van idő kioldódni az őrleményből.

Ez mindenképpen tud emelni a kávé élvezeti értékén, de amíg nem saját magunknak őröljük a kávét, addig azt ne várjuk, hogy igazán jó minőségű főzetet kapunk. Ha lesz hozzá jő őrlőnk, akkor meg előbb-utóbb úgyis azt érezzük majd, hogy komolyabb kávégép kell majd :)

Alapcélokra megfelelhet ez a Blitzwolf, de ebben az árkategóriában számos hasonló tudású kávéfőző megtalálható itthon is, pl. a Gaggia belépő készüléke is kb. ennyit tud és harmincon innen elérhető. Azt hogy melyik a tartósabb azt a fene tudja, de mivel ezek mind belépő szintű gépek, az is fontos lehet, hogy melyik hogyan néz ki. Ebben nem rossz a Blitzwolf.
csak annyit szólnék hozzá, az érdekesség kedvéért, hogy ez is egy white label kávéfőző, mint még elég sok , gyakorlatilag semmi köze sincs a Blitzwolfhoz, vagy bármihez, egy kínai noname gyárban legyártják, aztán meg mindenki ráragasztja a plecsnijét.

Az írásod után én is szerettem volna egyet, én már Gorenje néven találtam meg: www.arukereso.hu/kavefozo-c3174/gorenje/escm15dbk-p620049855/
Ez egy 2 pálcás kínai gép. Ha bejön, használd, de ha nem lágyítod a vizet fél év múlva kika. Valamint a 20 bar nyomás már tényleg egy vicc kategória. Háztartási gépben nem fogsz normálisat kapni, annak az ideje lejárt. Érdemes egy kávéfórumba regisztrálni és elkezdeni elsajátítani egy normális presszó készítését. Sok sikerrt.
gratulálok hozzá!
milyen kávéval próbáltad? illetve hogy kezeli a gép a kávék közötti eltéréseket, nekem az a tapasztalatom, hogy eltérő az őrlésfinomság, azaz annak függvényében változtatni kell a kávé mennyiségét és a tamperolás erejét.
Igazából ezt a fajta "presszó" kávéfőzőt 20 ezer környékén itthon is meg lehet kapni, megrendelés után másnap nálad lehet. A kis villogó fények meg nem sokat adnak hozzá a kávé ízéhez.

Pl.: ez:
www.mall.hu/kavefozo/rohnson-r-972-kavefozo
@annyi amennyi: Az őrlő talán fontosabb kérdés, mint a kávé minősége. Különböző nyomások, különböző szűrők, különböző vízhőmérsékletek más-más ízt adnak a kávénak. A bolti őrlemény könnyen előfordulhat, hogy nagyon rossz kombinációt ad a mellékelt szűrővel. Ezért elengedhetetlen kellék ezekhez a gépekhez az állítható finomságú daráló. Ha esetleg van ismerősi körben valakinek ilyen darálója, érdemes kipróbálni a különböző finomságú őrleményeket ugyan abban a gépben, ugyan azzal a szűrővel. Érezni fogod a különbségeket.
@annyi amennyi: csatornásodik a pogácsa és egy helyen zúdúl át a víz a pogácsa közepén mondjuk, kevés őrleményt érintve. Szerintem. Tehát nem a teljes pogácsa keresztmetszetén megy át a víz.
Aau.. 20 bar... Marketing duma, esetleg tudja a pumpa, de sok értelme nincs.
Plusz ugye a bolti örölt kávé, agyrém... :D
És gondolom nem kazános. :(
Ha már fejlesztés, jobb elsőre egy őrlő, és szemes kávét venni, frissen őrőlni, olyan helyről, ahol látszik, hogy mikor pörkölték. Mert a bolti örölt, az nagy valószínűséggel döglött. :(
Az a lényeg, hogy ízlik. Évekig ittam a nespresso-t, és bár éreztem, hogy messze van a kávézói minőségtől, nekem megfelelt. Aztán egyre jobban zavarni kezdett...és vettem egy ESE pod-os gépet. Most azt gondolom, az a csúcs, már egészen olyan, mint egy kávézóban :) Ami nyilván hülyeség, de nekem elég. Aztán lehet, egyszer csak beugrik a GC a Graef őrlővel... :D
Én erre azt mondom hogy inkább egy DeLonghi, amikor épp le van árazva 24-26e Ft körülire. MediaMarkt-ból, 60 napig visszavihető, akár személyesen is ha nem tetszik, 2 év garancia magyar szervizhálózat. Létezik hozzá alkatrészforrás is, akár több helyről.

Ugyan ezt tudja pl. az EC230, EC260 a mostani futó modellek közül csak nincs rajta programozható vízmennyiség meg érintőgombok.

A kar és a nyomásfokozós szűrők úgy néznek ki mint a kb. 7-10 évvel ezelőtt a Lidl-ben kapható karos gép tartozékai. A kis piros úszó is a csepptálcában egy az egyben ugyan az.

A kar belső műanyag betétje alatt (amiből kívülről csak a két műanyag kifolyóvég látszik de a csavar alulról ezt a műanyag betétet rögzíti) rémes oxidáció indul meg idővel, én ezért kart cseréltem de nem sokat bírt az új sem. Az oxidréteget nem lehet eltávolítani. Mivel nem akartam ilyen anyagot a kávémba, végül repült az egész gép.
Ugyanazt a hibáját látom mint a lidl-es kávéfőzőnek. Ahelyett hogy egy lézerrel perforált acél valami lenne ami szűri a kávét, egy csillagcsavarokkal rögzített izé ami nem a tisztíthatóság záloga.
Mint többen megjegyezték ez bizony a lidlis cucc. Olyanom van, felismerem a szűrőt. A 20bar meg olyan mint erősítőkben a teljesítmény. Van hogy a 80 több mint a 400.
Kis segítséget kérnék. Kb 2 hete használjuk mi is ezt a kávéfőzőt. Viszont már több alkalommal is kifolyt alul a víz belőle kisebb lyukakon keresztül. Elsőnek azt hittem, hogy rosszul tettem át egyik helyről a másikra. Viszont sajnos simán álló helyzetben is kifolyt belőle. Van valakinek ötlete, hogy mit csinálok rosszul???
Kis segítséget kérnék. Kb 2 hete használjuk mi is ezt a kávéfőzőt. Viszont már több alkalommal is kifolyt alul a víz belőle kisebb lyukakon keresztül. Elsőnek azt hittem, hogy rosszul tettem át egyik helyről a másikra. Viszont sajnos simán álló helyzetben is kifolyt belőle. Van valakinek ötlete, hogy mit csinálok rosszul???
@lordlacika: Szia, nem igazán értem honnan folyt ki belőle a víz.
@annyi amennyi: alul, simán álló helyzetben kifolyik alul a víz
süti beállítások módosítása